2016. október 30., vasárnap

Bai Liang Hei Cha (bambuszban érlelt) sötét tea (50g) - Jelenlegi ára: 1 490 Ft

Bai Liang Hei Cha (bambuszban érlelt) sötét tea (50g kimérve)
A magas minőségű, válogatott tealeveleket először fermentálják, érlelik, majd gőzölés után bambuszrácsba tömik. Az ilyen jellegű teában "nyüzsögnek" az egészséges bélflórát és emésztést elősegítő jótékony baktériumok, gombák, mikroorganizmusok (úgy, mint pl. a kefírben). Ezeket a teákat egészséges mivoltuk miatt nagy megbecsülés övezi, sokfelé gyógyszerként ajánlják mindenféle bajra. Mindamellett meglehetősen finom, édeskés ízűek!
Elkészítése: A víz hőfoka lehetőleg 90C° körüli legyen. Majd rövid áztatás (pár perc) után leszűrhető. Ezután újból fel lehet önteni a tealeveleket 1 liter vízzel, és egy pár perc várakozás után megint lesz 1L teánk, ami csak kevéssé marad el ízben és hatóanyagban, mint az első felöntés. Majd, leszűrést követően akár harmadszor is felönthetőek a tealevelek újabb 1L v� �zzel! Tehát, ha pl. csak kétszer önti fel a tealeveleket 1-1 liter vízzel (majd eldobja), még akkor is csak 80Ft -jába esik 1 liter csúcsminőségű tea (ami magas antioxidáns és természetes!!! ásványi anyag tartalmával többet ér, mint egy multivitamin tabletta)!
A Hei Cha:
Egy olyan teacsaláddal találkozunk, ami voltaképpen minden teák kezdete. Az ember ősidők óta tudatában volt anak, hogy a teák a fermentáció révén átalakulnak. Bár a teát történetének nagy részében zöld teaként, gőzölve, vagy besütve „ konzerválták”, már a kezdetektől fogva ismerték azt a különös folyamatot, ami a tea készresütése után mindenképpen elkezdődött és hosszú idő alatt átalakította azt. A tea természetes öregedése, amiben gombák és más mikroorganizmusok vállalnak aktív részt, teljesen szokatlan új ízeket, illatokat, illóolajokat hív elő, vagy emel ki a teában. Azt a folyamatot, amel ynek révén a tea az első gyártási fázi! st követően, hosszú idő alatt mikroorganizmusok által vezérelt fermentáción esik át, a kínaiak houfajiao-nak 后 发 酵  (szó szerint utólagos fermentáció) nevezik. Az utólagos fermentáció során beoltott, az eredetileg egyáltalán nem fermentált zöld tea sötét tónust vesz fel, sokszor jól látható a gombák tevékenységének konkrét nyoma, illatban pedig már pár 3-4 év eltelte után feltűnőekké válnak a pincés, földes, tipikusan érett jegyek. A beoltást részben a természet, részben az ember végzi, ebben a szakaszban fontos szerepet kap a tea csomagolása, bambuszcsíkok, bambuszlevél, pálmalevél, rizspapír, ami a már említett mikroorganizmusokat hordozza, a teát jól szellőző, de bezárt kasban tartja. Az évek alatt besötétűlő, eredetileg tehát zöld, de nem teljesen lezárt teákat, amik hosszú évtizedek alatt érnek tökéletesre,  hei cha (黑 茶 ), azaz fekete tea n éven nevezzük. Mivel a fekete tea mást (vöröset) jelent, ezért lehet, hogy érdemesebb a magyar nyelvben a sötét, vagy posztfermentált tea kifejezést meghonosítanunk, vagy egyszerűen mondhatunk hei chát, más kérdés, hogy ezt nemigen fogja érteni senki, és állandóan magyarázkodásra szorulunk. Ezek a teák Kína legkülönfélébb vidékein ismertek, elsősorban Guangxiban, Hunanban, Anhuiban, Hubeiben és Szecsuánban, de nagyra értékelnek (de sokkal kisebb mértékben használnak) ehhez hasonló teákat Koreában és Japánban is. A hei chák nyugaton szinte teljesen ismeretlenek, ami azért meglehetősen paradox, mert a zöld teák mellett ezek a teák játszották a főszerepet a tea korai európai történelmében, ezek uralták a XVII-XVIII. században Európa kávé és teaházait, a ma ismert fekete – tehát vörös - teák csak a XIX. sz elejétől váltak meghatározóvá az importban.
Hei Chák utaztak az orosz teaka ravánokban, ezeket a teákat tették a perzsa és m! ongol szamovárokba és a tibeti jakvajas teákba. Hai chának számít ma tágabb értelemben minden érésre alkalmas tea, beleértve a sheng puerht. Igazi tőzsgyökeres tea minden bambuszkosárban érlelt tea, tehát Liu Bao, L’ iuan bambusz tea, Kang Zhuan, stb…. Ezeket a teákat egészséges mivoltuk miatt nagy megbecsülés övezi, sokfelé gyógyszerként ajánlják mindenféle bajra.
A természet által vezényelt utólagos fermentáció (érlelés) mindemellett meglehetősen lassú folyamat, legalább 10-15 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy egy teán az érés jelei érdemlegesen megmutatkozzanak. Ez kényelmetlen és drága. Sok évszázaddal ezelőtt kialakultak már a fent említett teavidékek üzemeiben azok a módszerek, amivel az ember felgyorsítja ezt a folyamatot. Az ember által vezérelt, kontrollált utólagos fermentáció neve a Ren Gong Fa Jiao 人 工 发 酵. Ebbe a kategóriába tartozik az előbb em lített teák közül sok fajta és tulajdonképpen minden shu puerh.  Valahol azt olvasom, hogy a hei cha rettentően keserű. Ezzel szemben a hei cha rettentően finom, hosszú és édes tea. Minél öregebb, annál tisztább és édesebb.


Jelenlegi ára: 1 490 Ft
Az aukció vége: 2016-11-20 14:49 . Bai Liang Hei Cha (bambuszban érlelt) sötét tea (50g) - Jelenlegi ára: 1 490 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése